تلاش برای بازیابی هویت فرش ایرانی
تلاش برای بازیابی هویت فرش ایرانی
فرش ایران نیاز به کوشش های فرهنگی و هنری دارد تا اصالت، هویت و جایگاه گذشته خود را بازیابد و نقش ایران در معرفی این پدیده مهم را به دنیا اعلام کند که جشنواره فرهنگی، هنری فرش گام ارزنده ای در این راستاست.
سید احمد محیط طباطبایی (رییس کمیته ملی موزه های ایران) در گفت و گو با ستاد خبری جشنواره با بیان این مطلب افزود: فرش ایران جنبه های فرهنگی و هنری قوی و غنی دارد و نباید تنها به دید یک گردش اقتصادی به فرش نگریست. نقطه منفی و ضعف فعلی ما در حوزه فرش همین است که جنبه فرهنگی آن کمرنگ شده و وجه ممیزه فرش ایرانی با فرش رقبا را که همان آمیختگی با فرهنگ مردم مناطق مختلف ایران بوده است از دست داده ایم.
وی ادامه داد: فرش هر منطقه از ایران ویژگی های خاص خود را دارد و مانند گویش، لباس، غذا و معماری به راحتی قابل تفکیک از مناطق دیگر است. همانطور که لباس زن سنندج خاص خود اوست، فرش سنه هم معرف ویژگی های همان منطقه است. زندگی جریان دار عشایری با رنگهای تند فرش عشایر مرتبط است و آرامش زندگی کویری با رنگهای عمیق و آرام فرش مناطق مویری پیوند دارد.
رییس کمیته ملی موزه های ایران با اشاره به پیوند هنرهای مختلف ایرانی با هم، برگزاری جشنواره ای در قالبهای مختلف هنر با محوریت فرش را اقدامی شایسته دانست و افزود: فرش ایران با شعر، ادبیات و موسیقی پیوند دارد. نقشه خوانی در کارگاههای قالی بافی همراه با نغمات موسیقایی بوده است. فرش در آیین های مذهبی مانند قالیشویان اردهال دیده می شود. فرش با معماری ایرانی مرتبط است. فرش در تعامل با نقاشی است. فرش خود شعر منظومی از بافته هاست. هنرمند تولیدکننده فرش هر آنچه را که آرزو داشته و دور از قلمرو خود می دیده، در فرش به تصویر کشیده و در دسترس خود قرار می داده است. بنابراین فرش با هنرهای ایرانی در تعامل است و برپایی جشنواره ای که این ارتباط را پررنگ تر سازد، اتفاق مبارکی است.
گفتنی است جشنواره فرهنگی، هنری فرش با همکاری اداره کل فرهنگی وزارت علوم، انجمن علمی فرش و مرکز ملی فرش برگزار می شود و آیین اصلی و نمایشگاه آن از یکم تا پنجم اردیبهشت در کاشان برپا خواهد شد.
علاقه مندان برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانند با دبیرخانه مرکزی این جشنواره در تهران با شماره های 6و88827125 تماس بگیرند.