پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به جشنواره فرش دانشجویان
پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به جشنواره فرش دانشجویان
محمدمهدی زاهدی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پیامی به جشنواره فرش دانشجویان گفت: خرسندم که مجموعه توانمند آموزش عالی اینک توانسته است در کنار انبوه تلاشها و فعالیتهای علمی و فرهنگی خود، با نگاهی به اصالت و پیشینه فرش دستباف ایرانی و با رویکرد علمی، هنری و فرهنگی، بنیانگزار جشنوارهای فرهنگی، هنری شود.
زاهدی افزود: فرش ایران نشانهای ماندگار از زیبایی، ظرافت، خلاقیت و زایندگی تمدن ایرانی و اسلامی است که به خوبی میتوان تبلور فرهنگ کهن این سرزمین را در آن به نظاره نشست. این یادگار عالمانه و ماندگار پیشینیان هنرمند و فرهیخته ما، ویژگیهای متنوع، پویا و بی بدیل از هنر، صنعت و فرهنگ به شمار میرود.
وی فرش ایرانی را هنری اصیل و صنعتی فراگیر دانست که به یاری دستان هنرمند و پرتوان طراحان، رنگرزان و بافندگان ایرانی اعتباری گرانسگ برای این دیار به ارمغان آورده و افزود: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به خود میبالد که پس از راه اندازی رشته دانشگاهی فرش، همچنان در برنامهها و فعالیتهای خود به این هنر- صنعت ارزشمند به عنوان نقطه اتصال با هویت ملی و اسلامی جوانان ایرانی عنایت ویژه دارد.
زاهدی تصریح کرد: فرش دستباف ایرانی مبتنی بر فناوری سنتی منحصر به فرد است که جایگاه آن در بازارهای جهانی در معرض خطر است و لازم است با مستندسازی تجربیات گذشته زمینههای انتقال این میراث ارزشمند را به نسل های آینده فراهم سازیم. حتی با توسعه و مستندسازی فناوری های مربوطه می توان علاوه بر صدور محصول، زمینه صدور این فناوری به خارج از کشور را فراهم کرد. از سوی دیگر با پژوهش و به کارگیری فناوریهای نوین نسبت به توسعه این صنعت و رقابت پذیر شدن هر چه بیشتر آن در صحنه بین المللی اهتمام ورزیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: علاوه بر این با توجه به فرآیند جهانی شدن، حفاظت از حقوق مالکیت فکری مربوط به طرح ها و نقوش فرش دستباف ایرانی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مرکز پژوهش فرش ایران و مرکز رشد واحدهای فناور در دانشگاه کاشان فعالیتهایی را در این زمینه آغاز کرده اند که باید با گسترش اینگونه فعالیتها و اطلاع رسانی و ارایه دستاوردهای حاصله در نمایشگاهها و فن بازارها انشا الله شاهد نوآوری و شکوفایی هر چه بیشتر این صنعت در عرصه داخلی و بینالمللی باشیم.
وی گفت: توجه به فرهنگ غنی اسلامی، ایرانی و پرداختن به شاخصهای اصیل فرهنگی و ملی یکی از راههای پیشگیری از وابستگی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور است و جشنواره فرهنگی، هنری فرش نیز توانسته است ضمن درگیر ساختن فکر و ذهن دانشجویان کشور با بنیانهای استوار فرهنگ و تمدن میهن اسلامی، بستر مناسبی برای خلاقیتها و آفرینشهای علمی، ادبی و هنری در نیل به آرمان دانشگاه تمدن ساز، تمدن نوین اسلامی _ ایرانی شود.
وی در پایان با تشکر از گرد آمدن هنرمندان، پژوهشگران، دانشجویان و برگزیدگان این جشنواره که در شهر و دانشگاه کاشان از دیرباز نام آن با فرش گره خورده ، از همه تلاشگران و برگزیدگان جشنواره به ویژه دفتر فرهنگی وزارت، انجمن علمی فرش ایران، مرکز ملی فرش ایران و دانشگاه کاشان و دیگر نهادهای که با حمایت از این رویداد برجسته همت گماشتهاند سپاسگزاری کرد.